skip to Main Content

 

Ιούλιος

Ouzo Fest, Μυτιλήνη, Μόλυβος, Πέραμα, Πλωμάρι

Ο Σύνδεσμος Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου διοργανώνει κάθε καλοκαίρι (συνήθως τον Ιούλιο) το Διεθνές Φεστιβάλ Ούζου και υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που στόχο έχει την προβολή του ούζου και της Λέσβου. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης, όσο και στον Μόλυβο, το Πέραμα και το Πλωμάρι.

Πληροφορίες

 

Γιορτή Παπαλίνας, Κάτω Τρίτος

Η γιορτή παπαλίνας πραγματοποιείται στο Κάτω Τρίτος στο Πέραμα της Λέσβου στο τέλος του μήνα Ιουλίου. Η παπαλίνα είναι ένα είδος σαρδέλας, μικρότερη σε μέγεθος, που αλιεύεται στον κόλπο Καλλονής. Η γιορτή συνοδεύεται από παραδοσιακά χορευτικά τμήματα και μουσική.

 

Αύγουστος

Γιορτή Αγροτουρισμού, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται τη Γιορτή και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν και να εμπιστευτούν εκλεκτά τοπικά προϊόντα, μέσα από έναν μακρύ κατάλογο επιλεγμένων ειδών που παρουσιάζονται. Η Γιορτή οργανώνεται τον μήνα Αύγουστο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στους χώρους του μουσείου.

Σε κάθε εκδήλωση γευσιγνωσίας οι επισκέπτες της Γιορτής βιώνουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Γεύσεις, αρώματα και μυρωδιές τους ταξιδεύουν σε μοναδικά γευστικά μονοπάτια, γνωρίζοντάς τους τα παραδοσιακά προϊόντα που φτιάχνουν οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου με συνταγές που έχουν κληρονομήσει από τις γιαγιάδες τους και με τοπικά αγνά υλικά. Όλα φτιαγμένα με μεράκι, αγάπη και όρεξη αναδεικνύουν μέσα από τις γεύσεις τους τη μοναδικότητα της Λέσβου.

Πληροφορίες

 

Γιορτή Γλυκάνισου, Λισβόρι

Τον Αύγουστο πραγματοποιείται στο Λισβόρι η γιορτή γλυκάνισου. Ο γλυκάνισος αποτελεί βασικό συστατικό του ούζου και η περιοχή του Λισβορίου φημίζεται για την καλλιέργεια αυτού του περίφημου μεσογειακού αρωματικού φυτού.

 

Γιορτή Σαρδέλας, Σκάλα Καλλονής

Στη Σκάλα Καλλονής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Γιορτή της σαρδέλας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και διαρκεί τρεις ημέρες.

Οι σαρδέλες που αλιεύονται στην περιοχή είναι ονομαστές στην Ελλάδα και μετά την καθημερινή αλίευσή τους μεταφέρονται στο λιμανάκι του χωριού.

Στη Γιορτή, ψητές σαρδέλες προσφέρονται στους τουρίστες δωρεάν μαζί με αρκετό ούζο και συνοδεύονται από ζωντανή ελληνική μουσική και χορούς.

 

Γιορτή Τραχανά, Ακράσι

Στο Ακράσι της Λέσβου πραγματοποιείται τον Αύγουστο η Γιορτή τραχανά, που περιλαμβάνει την επίδειξη της διαδικασίας παρασκευής τραχανά, αλλά και λοιπά δρώμενα, όπως έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακό χορό και τραγούδι.

Εκτός όμως από το Ακράσι, Γιορτή τραχανά πραγματοποιείται και σε άλλα μέρη της Λέσβου, όπως στα Χίδηρα, το Παλαιοχώρι, το Νεοχώρι και τα Παράκοιλα.

 

Γιορτή Τυριού, Μανταμάδος

Η Γιορτή τυριού πραγματοποιείται το μήνα Αύγουστο στον Μανταμάδο, τον τόπο που φέρει μια μακρά παράδοση στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Η εκδήλωση συνοδεύεται με παραδοσιακή μουσική και χορό.

 

Γιορτή Χταποδιού, Ν.Κυδωνίες

Η Γιορτή χταποδιού διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι (αρχές Αυγούστου) στις Ν. Κυδωνίες Λέσβου και συνοδεύεται από μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Οι Ν. Κυδωνίες βρίσκονται 23 χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης και το χωριό πήρε το όνομά του απ’ τους πρόσφυγες που ήρθαν μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας το 1922, προερχόμενοι απ’ το Αϊβαλί ,τα Μοσχονήσια και την Μενεμένη.

 

Σεπτέμβριος

Γιορτή Σύκου, Ίππειος

 Η Γιορτή του σύκου πραγματοποιείται τον μήνα Σεπτέμβριο στο χωριό Ίππειος της Γέρας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, παρουσίαση της ιστορίας του σύκου στην περιοχή, εκθέματα με προϊόντα παραγόμενα από το σύκο και ποικίλα δρώμενα, όπως έκθεση φωτογραφίας κ.ά.

 

Νοέμβριος

Γιορτή Κάστανου, Αγιάσος

Αποτελεί σήμα κατατεθέν του μήνα Νοέμβριου για τη Λέσβο. Η Γιορτή κάστανου ξεκίνησε το 2004 στην Αγιάσο με στόχο την τόνωση της αγροτικής παραγωγής της περιοχής.

Τεράστιοι σωροί από κάστανα συγκεντρώνονται τοπικά και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γευτούν δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα ή να προμηθευτούν τον υπέροχο αυτό καρπό από τους παραγωγούς του.

Οι ταβέρνες και τα καφενεία κατακλύζονται από κόσμο και σε όλο το χωριό επικρατεί μια εορταστική ατμόσφαιρα. Με χιλιάδες επισκέπτες και τόνους από το νόστιμο αυτό προϊόν της περιοχής, η γιορτή αποτελεί έναν θεσμό πλέον για το ορεινό αυτό χωριό της Λέσβου, πλαισιωμένη πάντα από πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Back To Top