Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
Σε μικρή απόσταση από το παλαιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, στην περιοχή «Κιόσκι» βρίσκεται το νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1995 ενώ το Μάρτιο του 1999 εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Η Λέσβος από την Ελληνιστική στη Ρωμαϊκή Εποχή», η οποία επικεντρώνεται σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους ανάπτυξης της αρχαίας Λέσβου, δηλαδή από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ. Το σκεπτικό της έκθεσης είναι να προσεγγίσει ο επισκέπτης την καθημερινή πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή του νησιού κατά τη συγκεκριμένη εποχή.
Το Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το οποίο σχεδιάστηκε με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, είναι πολυεπίπεδο και εκτός από την αρχαιολογική έκθεση, στεγάζει γραφεία αρχαιολόγων, εργαστήρια συντήρησης κεραμικής και μετάλλων, καθώς και τις αποθήκες, όπου φυλάσσονται κατεγραμμένα και ακατάγραφα αρχαιολογικά ευρήματα.
Τους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι στεγάζονται σε δύο ορόφους, αποτελούν έξι αίθουσες με τη μόνιμη έκθεση και δύο αίθουσες για περιοδικές εκθέσεις. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διαρθρωμένοι οι χώροι οδήγησε στον σχεδιασμό της μόνιμης έκθεσης σε τρεις ενότητες.
Στις τρεις αίθουσες του πρώτου ισόγειου ορόφου εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα, τοιχογραφίες και κινητά ευρήματα από ρωμαϊκές επαύλεις, που η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε στον λόφο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη, ενώ στους τρεις συνεχόμενους χώρους του δεύτερου ισόγειου ορόφου τοποθετήθηκαν γλυπτά (ανάγλυφα, πορτραίτα και ολόγλυφα). Στις αίθουσες της περιοδικής έκθεσης φιλοξενούνται εκθέματα που αναφέρονται σε ρωμαϊκά συμπόσια.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, αφενός με τις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται από πλευράς Εφορείας, αφετέρου με την φιλοξενία σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, αποτελεί για την πόλη κέντρο πολιτισμού και διανόησης.
Διεύθυνση: 8ης Νοεμβρίου, Τ.Κ. 811 00 Μυτιλήνη Τηλ: 2251040223
E-mail: efales@culture.gr
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3484
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση. Η έδρα του Μουσείου βρίσκεται στον οικισμό Σίγρι της Δυτικής Λέσβου, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου δάσους.
Οι μόνιμες εκθέσεις του διαρθρώνονται σε δύο αίθουσες:
- Αίθουσα Απολιθωμένου Δάσους
Στην αίθουσα αυτή παρουσιάζονται σε εκθεσιακές ενότητες:
- η εξέλιξη των φυτών στη γη,
- η χλωρίδα του Απολιθωμένου Δάσους,
- το υποθαλάσσιο τμήμα του απολιθωμένου δάσους,
- αντιπροσωπευτικά φυτικά απολιθώματα του Ελληνικού χώρου,
- τεκμήρια για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους,
- καθώς και μία ειδική αναφορά στο Θεόφραστο, το φιλόσοφο που γεννήθηκε στη Λέσβο και θεωρείται ο πατέρας της Ορυκτολογίας, της Βοτανικής και της Οικολογίας.
- Αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου»
Στην δεύτερη αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου» παρουσιάζονται:
- τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους,
- η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο επιδιώκει να δώσει στον επισκέπτη την εικόνα του τρόπου ζωής στη Λέσβο από τον 2ο αιώνα π.X. έως τον 3ο αιώνα μ.X., με την παρουσίαση επαύλεων με περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα, χρηστικών αντικειμένων και γλυπτών, που είχαν λατρευτικό χαρακτήρα ή αποτελούσαν σύμβολα δύναμης και πλούτου. Εξέχουσα θέση κατέχουν οι τρεις, εκ των έξι εκθεσιακών χώρων, με τα ψηφιδωτά δάπεδα και μεταξύ αυτών εκείνα της ρωμαϊκής έπαυλης του 3ου αι. μ. Χ., με το συμβατικό όνομα “Οικία Μενάνδρου”, η οποία αποτελούσε έδρα σωματείου ανθρώπων του θεάτρου. Περισσότερα
Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού
Η Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού στεγάζεται σε ένα λιθόκτιστο κτίριο, εμβαδού 41 τ.μ., με παρακείμενο ημιυπαίθριο χώρο, εμβαδού 29 τ.μ. και ευρύχωρο προαύλιο.
Η έκθεση στο κτίριο διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: α) θρησκεία και λατρεία (αναθηματικά ανάγλυφα και ολόγλυφα έργα) β) ταφικά έθιμα (επιτύμβιες στήλες, πήλινη σαρκοφάγος στον τύπο των κλαζομενιακών, κτερίσματα) και γ) καθημερινή ζωή (αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν το δημόσιο και ιδιωτικό βίο).
Στον υμιυπαίθριο χώρο εκτίθενται ευμεγέθη αρχιτεκτονικά μέλη (βάσεις και σφόνδυλοι κιόνων, ιωνικά και δωρικά κιονόκρανα, τμήματα ζωφόρων και γείσων), αναθηματικά ανάγλυφα και βωμοί ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων ενώ έχει προβλεφθεί χώρος για την έκθεση τμήματος ψηφιδωτού δαπέδου ρωμαϊκών χρόνων.
Στον προαύλιο χώρο εκτίθενται σαρκοφάγοι, βάθρα, επιγραφές και ολόγλυφα έργα. Περισσότερα
Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας
Στη βόρεια πλευρά της Λέσβου, στην Πέτρα, βρίσκεται το αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, σημαντικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής της όψιμης Οθωμανικής περιόδου της Λέσβου. Το σημερινό του όνομα αποτελεί μετάφραση του επιθέτου των τελευταίων ιδιοκτητών του αρχοντικού, Μπαρδακτσόγλου ( Μπαρδάκ, λ. τούρκικη: βαρέλι), οι οποίοι εμπορεύονταν το κρασί.
Πρόκειται για κτίσμα του τέλους του 18ου, η αρχιτεκτονική μορφή του οποίου απαντά στο χώρο της ευρύτερης Βαλκανικής χερσονήσου. Το κτίριο είναι διώροφο, με συμπαγές λιθόκτιστο ισόγειο, που του προσδίδει φρουριακό χαρακτήρα, αντίστοιχο με τις παλαιότερες οχυρές εξοχικές κατοικίες. Αντίθετα ο όροφος είναι κτισμένος από ελαφρά υλικά με την τεχνική μπαγδατί (ξύλινος σκελετός, επιχρισμένος με λάσπη).
Η εσωτερική διαμόρφωση των χώρων ανταποκρινόταν απόλυτα στις καθημερινές ανάγκες και στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Το ισόγειο είχε κυρίως αποθηκευτική χρήση, ενώ η κατεξοχήν ζωή της οικογένειας, καθημερινή και επίσημη, εκτυλισσόταν στον όροφο.
Τοιχογραφική διακόσμηση υπάρχει στα σημαντικότερα δωμάτια με τοπογραφίες, όπου κυριαρχεί το υγρό στοιχείο, απεικονίσεις πόλεων και αγαπητών μοτίβων της εποχής, όπως ανθέμια, βάζα και γιρλάδες με λουλούδια κ.ά. Ενδιαφέρουσα είναι και η γύψινη διακόσμηση που άλλοτε πλαισιώνει τη ζωγραφική και άλλοτε αυτονομείται, προσφέροντας ανάλαφρα διακοσμημένες επιφάνειες. Ιδιαίτερα αξιόλογα είναι και τα ξύλινα διακοσμημένα ταβάνια του ορόφου. Περισσότερα
Εκκλησιαστικό-Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης
Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από το ναό του Αγίου Θεράποντα. Φιλοξενεί σημαντικά αντικείμενα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου: εικόνες ανεκτίμητης αξίας, ιερά σκεύη και άμφια, ξυλόγλυπτα, σπάνια χειρόγραφα και παλιά λειτουργικά βιβλία. Οι εικόνες του Μουσείου καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 13ο μέχρι και τον 20ο αι. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι εικόνες του Παντοκράτορα, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου, αγνώστων αγιογράφων, καθώς και η Κοίμηση της Θεοτόκου του ζωγράφου Θεόφιλου. Περισσότερα
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του. Στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.
O σωζόμενος ιστορικός εξοπλισμός, που έχει αποκατασταθεί, αναδεικνύεται υποδειγματικά, μέσω της “επιδεικτικής” λειτουργίας του και της πλαισίωσής του με ψηφιακές παραγωγές. Παρουσιάζεται η εξέλιξη των μηχανημάτων, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιοπαραγωγή. Στο κυρίως κτίριο, δίνεται έμφαση στα τρία βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου (σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού, διαχωρισμός του λαδιού από το νερό) και γίνεται αναφορά στη συμπληρωματική λειτουργία του αλευρόμυλου.
Οι παλαιές αποθήκες ελαιοκάρπου λειτουργούν ως συμπληρωματικές εκθετικές μονάδες, που προβάλλουν το ανθρώπινο στοιχείο (ιστορία ελαιοτριβείου Αγίας Παρασκευής, εκμηχάνιση ελαιουργίας στη Λέσβο, ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο).
Το Μουσείο περιλαμβάνει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, καθώς και μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο. Περισσότερα
Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά
Το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά βρίσκεται στη Λέσβο, στον οικισμό Παπάδο, στον κόλπο της Γέρας, περί τα 20 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη.
Το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία της Εταιρίας Αρχιπέλαγος –ενός μη κερδοσκοπικού Οργανισμού με σημαντικό πολιτιστικό έργο στο χώρο του Αιγαίου– που ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της αναστήλωσης και της μετατροπής του σε μουσείο.
Το αναστηλωτικό έργο διήρκεσε τρία περίπου χρόνια (2006-2009) και έγινε με κάθε σεβασμό στη λιτή αρχιτεκτονική των κτιρίων. Παράλληλα, επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, δίνοντας στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής του λαδιού.
Συντηρήθηκαν επίσης υποδειγματικά, στα Εργαστήρια του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, τα 112 λογιστικά βιβλία του ελαιοτριβείου, που συγκροτούν ένα από τα σπανιότερα και πληρέστερα ανάλογα αρχεία που σώζονται.
Τέλος, δημιουργήθηκε μια μοναδική θεματική πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από την αναστήλωση του μνημείου, που φιλοτέχνησαν και προσέφεραν στην Εταιρεία Αρχιπέλαγος κορυφαίοι Έλληνες Ζωγράφοι. Περισσότερα
Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»
Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», στα Χύδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.
Στο ισόγειο παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ζωγράφου Ιακωβίδη μέσα από τους κυριότερους σταθμούς της ζωής του (1853-1932), με ψηφιακές εφαρμογές που αξιοποιούν αρχειακό υλικό από οικογενειακές στιγμές, τα επαγγελματικά επιτεύγματα και τον κοινωνικό του περίγυρο
Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην πολύπλευρη εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη. Έργα από τα πρώτα χρόνια της μαθητείας του κοντά στον δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα και πίνακες της ωριμότητάς του στο Μόναχο μέχρι τα πορτρέτα των εγγονών του που φιλοτέχνησε στο τέλος της ζωής του, αλλά και μυθολογικά θέματα, σκηνές από την παιδική ηλικία, τοπία, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, ανθογραφίες, αναλύονται και ζωντανεύουν μέσα από μία ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης,.
Στο υπόγειο προβάλλεται βίντεο σχετικό με την καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη, ενώ στον ίδιο χώρο διεξάγονται και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Περισσότερα
Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tèriade
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade λειτουργεί από το 1979 στο προάστιο Βαρειά, πολύ κοντά στο Μουσείο Θεόφιλου και φιλοξενεί το σύνολο του εκδοτικού έργου του Teriade, αποτέλεσμα της συνεργασία και φιλίας του με τους κυριότερους εκφραστές της μοντέρνας τέχνης του 20ου αιώνα.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έκθεμά του είναι τα 26 εικονογραφημένα βιβλία, τα αποκαλούμενα «Grands Livres», που συνδυάζουν κείμενο και εικόνα και αποτελούν πρωτότυπα έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Matisse, ο Picasso και ο Chagall. Τα «Grands Livres» είναι χειροποίητα και διασώζεται μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αντιτύπων. Επίσης, στο Μουσείο υπάρχουν τα τεύχη του περιοδικού VERVE, μέσω του οποίου ο Τεριάντ επιδίωξε να ξεκινήσει ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ σπουδαίων καλλιτεχνών, φιλοξενώντας στις σελίδες τους αναπαραγωγές υπαρχόντων πινάκων ζωγραφικής και σχεδίων. Τα τεύχη έχουν τη σφραγίδα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Matisse, ο Braque, ο Bonnard, ο Rouault και ο Maillol.
Τέλος, στο Μουσείο εκτίθενται έργα των Baudin, Bores, Chagall, Giacometti, Gromaire, Layrence, Le Corbusier, Leger, Matisse, Miro, Picasso, καθώς και των Βακιρτζή, Θεόφιλου, Καλλιγιάννη, Κανέλλη, Μαρούδα, Ρόρρη και Τσαρούχη, τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Τεριάντ. Εκτός από τη μόνιμη έκθεση, το Μουσείο πραγματοποιεί και αναδρομικές εκθέσεις Εικαστικών Τεχνών. Περισσότερα
Μουσείο Θεόφιλου
Το Μουσείο Θεόφιλου ανεγέρθηκε το έτος 1964 σε ένα προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά (3,5 χλμ. νότια της πόλης), εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος, με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (Tèriade).
Το 1965 ο Tèriade δώρισε το χώρο στο Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή. Τα θέματα των πινάκων είναι εμπνευσμένα από την ιστορία, τη μυθολογία, τη λαογραφία, καθώς και από σκηνές της καθημερινής ζωής, ενδυμασίες, τοπία κ.ά. Περισσότερα
Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1999 και στεγάζεται στο κτίριο του παλιού παρθεναγωγείου της Βρίσας. Εκτίθενται απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, καθώς επίσης δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου. Περιλαμβάνει ακόμα τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής με μοναδική αξία όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.
Ειδικότερα, τα κυριότερα από τα απολιθωμένα ζώα που βρέθηκαν είναι : η γνάθος και άλλα τμήματα του σκελετού δυο προβοσκιδωτών -προγόνων του σημερινού ελέφαντα-, ενώ σε διάφορες θέσεις εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά αλόγων διαφόρων μεγεθών, οστά και σιαγόνες του σαρκοφάγου Nyctereutes megamastoides -συγγενούς προς τον σημερινό νυκτερευτή-, καθώς επίσης και οστά από καμηλοπαρδάλεις, ελάφια, αντιλόπες, γαζέλες, βοοειδή και χελώνες (εντυπωσιακά ευρήματα αποτελούν τα απολιθωμένα οστά, που ανήκουν σε μια τεράστια χελώνα μήκους 2,5μ). Το εντυπωσιακότερο όμως από τα ευρήματα είναι μια οικογένεια υπερμεγεθών πιθήκων, του γένους Paradolipithecus, των νεότερων εκπροσώπων που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη. Περισσότερα
Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης
H Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα παλιό τριώροφο αρχοντικό (του Xαλίμ Mπέη), χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, που δεσπόζει στην περιοχή της Eπάνω Σκάλας.
Διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρίθηκε στον Δήμο από τον Γιώργο Σίμο – Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου.
O Γιώργος Σίμος – Πετρής ήταν ένας από τους σημαντικότερους τεχνοκριτικούς της χώρας, ένας «διανοητής» της εικαστικής τέχνης, προσωπικός φίλος των μεγαλύτερων Eλλήνων ζωγράφων.
Σήμερα η Συλλογή Πετρή που εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη αποτελείται από 138 πίνακες ζωγραφικής, σπάνια χαρακτικά, βιβλία και γκραβούρες.
Mεταξύ των άλλων στη Δημοτική Πινακοθήκη εκτίθενται έργα του Γιάννη Tσαρούχη, του Γ. Γουναρόπουλου, του Aντ. Πρωτοπάτση, του Oρ. Kανέλλη, του Πικάσο, του Mατίς, του Mόραλη, του Φασιανού, του Xρ. Mπότσογλου, χαρακτικά της Bάσως Kατράκη και μια σειρά από πίνακες πολλών άλλων σημαντικών Eλλήνων ζωγράφων.
Eκτός από την πολύ σημαντική συλλογή Πετρή, η Δημοτική Πινακοθήκη διαθέτει και μία αξιόλογη συλλογή από έργα Λέσβιων ζωγράφων, όπως του Στρ. Aξιώτη, του Γ. Γαβαλά, του Γ. Πέρρου, του I. Mουτζουρέλλη, του Στρ. Aθηναίου, της K. Mεσσηνέζης, της M. Kαλλιπολίτου, του Δημ. Kαραπιπέρη και άλλων.
Πληροφορίες:
Αδραμυττίου 46, 81100, Μυτιλήνη
Τηλ.: ( +30) 22510 48002
e-mail: info@pinakothikimytilinis.gr
Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
Η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1981 με 77 έργα που δωρίθηκαν είτε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες είτε από συλλέκτες έργων τέχνης.
Στη συλλογή της Πινακοθήκης φιλοξενούνται έργα παλαιότερων δημιουργών, όπως τα δύο σχέδια του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και μιας γενιάς νεότερων καλλιτεχνών -με έντονη δραστηριότητα κατά τις δεκαετίες 1960-1970- χαρακτηριστικό της οποίας είναι ένας νέος ρεαλισμός που φέρνει σε επαφή τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με την Ευρώπη. Οι καλλιτέχνες αυτοί στην πληθώρα τους, θα διδάξουν αργότερα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Σήμερα, η Πινακοθήκη διευρύνει τη συλλογή της με νέα αποκτήματα σύγχρονων δημιουργών. Έτσι παράλληλα με τα παραδοσιακά μέσα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ντοκουμέντα από εγκαταστάσεις στη φύση μέχρι επιτόπιες κατασκευές και εννοιολογικά έργα.
Πληροφορίες:
Μήθυμνα Λέσβου, 81108
Τηλ.: (+30) 22530 71323
Κιν.: (+30) 6947174563, (+30) 6983611849