skip to Main Content

IAG2-e1502714708200

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Λέσβου σε συνεργασία με μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO από την Ισπανία, την Ουρουγουάη, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Μεξικό, τη Ρουμανία, την Κίνα και την Πορτογαλία υλοποιούν το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές «Ι AM A GEOPARKER».

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου νέων που θα ονομάζονται «GEOPARKERS: ΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ» και οι οποίοι θα γίνουν οι αφηγητές ιστοριών που συνδέουν τον άνθρωπο με τη γη και τις φυσικές διεργασίες του Γεωπάρκου τους, βάζοντας έτσι ένα κομμάτι στο ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Το να γίνει ένας μαθητής «GEOPARKER» σημαίνει ότι θα ανήκει σε ένα διεθνές δίκτυο που διασώζει ιστορίες της Γης, εκπληκτικές ιστορίες τις οποίες μπορεί να διηγηθεί σε άλλους μαθητές αλλά και σε οποιοδήποτε άνθρωπο πάνω στη γη οποιαδήποτε στιγμή. Σημαίνει επίσης ότι ένας μαθητής είναι κάποιος που καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι η γεωλογική μας κληρονομιά και ότι έχει αποφασίσει να συμμετάσχει σε δράσεις για την προστασία του πλανήτη μας.

Μέσα από το πρόγραμμα στόχος είναι η δικτύωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μαθητών από περιοχές Γεωπάρκων από όλον τον κόσμο που τους αρέσει η φύση (απολιθώματα, πετρώματα, κ.λπ.) και κατανοούν τη σημασία της προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα έχει τους ακόλουθους τρεις ειδικούς στόχους:

  1. Οι μαθητές να βάλουν ένα κομμάτι στο παζλ της ιστορίας της γης συλλέγοντας ιστορίες για το δικό τους Γεωπάρκο, το δικό τους πολιτισμό αλλά και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό, χρησιμοποιώντας τη δική τους γλώσσα και τις εμπειρίες της ηλικίας τους.
  2. Να δημιουργηθούν τα εργαλεία και ο χώρος ώστε οι μαθητές να διηγηθούν τις ιστορίες τους αλλά και να τις μοιραστούν παγκοσμίως.
  3. Οι μαθητές να προβάλλουν τις εργασίες τους στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, σε άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο και στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι μαθητές μπορούν να γίνουν «GEOPARKERS» ακολουθώντας ως εξής βήματα:

  1. Θα συμμετάσχουν αρχικά σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Γεωπάρκο τους με στόχο τη γνωριμία τους με τις φυσικές διαδικασίες που διαμορφώνουν το τοπίο του Γεωπάρκου τους, τους γεωτόπους, τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία καθώς και ιστορίες από το Γεωπάρκο τους, οι οποίες αποτελούν τη ζωντανή ανάμνηση μεταξύ ανθρώπων και γης.
  2. Θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν αυτές τις διαδικασίες σαν μια μικρή ιστορία δημιουργώντας ένα βίντεο ή μια παρουσίαση διαφανειών ή κάνοντας μια ομιλία ή ένα γραπτό κείμενο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιθυμούν προκειμένου να καταγραφεί η ιστορία τους.
  3. Οι μαθητές αποστέλλουν την ιστορία τους στο Γεωπάρκο τους.
  4. Οι ιστορίες των μαθητών, μαζί με τις ιστορίες μαθητών και νέων από τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, θα παρουσιαστούν σε μια κοινή ιστοσελίδα, στο YouTube ή σε ένα κοινό βιβλίο.
  5. Οι μαθητές που ολοκληρώνουν μια ιστορία του Γεωπάρκου τους γίνονται «GEOPARKERS» και αυτόματα γίνονται επίσης μέλη ενός διεθνούς δικτύου νέων «GEOPARKERS».

 

Οι ιστορίες των σχολείων της Λέσβου στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ι AM A GEOPARKER» είναι οι ακόλουθες:

  • Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών «Ταξιδεύοντας στον τόπο μου» [link]
  • Νηπιαγωγείο Χιδήρων «Το δέντρο, ο καλύτερός μας φίλος» [link]
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης «Η Σαπφώ και το Δεινοθήριο» [link]
  • 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης «Μαθαίνω για την κλιματική αλλαγή μέσα από το Γεωπάρκο Λέσβου» [link]
  • 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» [link]
  • Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Η Νησιώπη πρόσφυγας» [link]
Back To Top