Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» συντονίζεται από το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα με έδρα τον Ασώματο Λέσβου.
Η Λέσβος έχει αναγνωριστεί από την UNESCO «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO / UNESCO Global Geopark» μετά από αίτηση που υπέβαλε ο Δήμος Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την υπουργική απόφαση ίδρησης του Εθνικού Θεματικού Δικτύου [pdf]
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεργάζεται στενά με το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης η οποία υπογράφηκε το 2007 και ανανεώθηκε το 2017 για την υλοποίηση μονοήμερων και πολυήμερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης στο Γεωπάρκο Λέσβου, σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σεμιναρίων επιμόρφωσης του τοπικού πληθυσμού για το Γεωπάρκο Λέσβου, σχεδιασμού εκπαιδευτικού υλικού.
Τα τελευταία 3 χρόνια υλοποιείται 3ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Γεώτοποι – Φύση – Πολιτισμός». Οι δύο φορείς συνεργάζονται επίσης σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολείων με θεματικό αντικείμενο το Γεωπάρκο Λέσβου.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι ο συντονιστής φορέας του Γεωπάρκου Λέσβου και συντονίζει τις δράσεις για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και των γεωτόπων της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Στόχος του παρόντος Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα»είναι μια διεπιστημονική και διαθεματική εκπαιδευτική προσέγγιση της γεωλογικής μας κληρονομιάς, της φύσης, του τοπίου, του πολιτισμού και του ανθρώπου, βασικά στοιχεία των Γεωπάρκων.
Η αναγκαιότητα ίδρυσης του εν λόγω δικτύου ενισχύεται από την αναμφισβήτητη ανάπτυξη του θεσμού των Γεωπάρκων στον ελληνικό χώρο και την ανάγκη ανάδειξης των μοναδικών γεωλογικών, οικολογικών και πολιτιστικών πόρων και η συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια γεωλογική κληρονομιά η οποία δεν έχει προστατευθεί και αναδειχθεί. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικότερα των μαθητών θα συμβάλλει στην καλλιέργεια ολιστικής θεώρησης για την προστασία της φύσης και των τοπίων σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας.
Πλέον έχει γίνει φανερό η συμβολή των Γεωπάρκων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις κλπ αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία της βιοποικιλότητας, των φυσικών και γεωλογικών μνημείων και των πολιτιστικών μνημείων, της σημασίας των Γεωπάρκων για προστασία και αειφορική αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της γνωριμίας των μαθητών με την τοπική γεωγραφία.
Η αναγκαιότητα της ίδρυσης του παρόντος Δικτύου γίνεται επίσης αντιληπτή από την υποστήριξη του θεσμού των Γεωπάρκων από την UNESCO και την έγκριση του Διεθνούς Προγράμματος για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», το οποίο αποτελεί την τρίτη αναγνώριση περιοχών της UNESCO, μαζί με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WHS) και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας (ΜΑΒ) αλλά και από τη σύσταση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO της «Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων».
Βάσει της κτηθείσας εμπειρίας του Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα τα τελευταία χρόνια από την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και συμβολής της Λέσβου στην ίδρυση του θεσμού των Γεωπάρκων, τη διατήρηση και ανάδειξή του σε παγκόσμιο θεσμό και της μεγάλης εμπειρίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προτείνεται η ίδρυση και συντονισμός από το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα του Εθνικού Δικτύου με τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα»
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Η διαμόρφωση συνείδησης για τη προστασία του αβιοτικού περιβάλλοντος και της γεωλογικής κληρονομιάς, των τεκμηρίων της γεωιστορικής εξέλιξης του πλανήτη μας.
Η δημιουργία γνωστικού υποβάθρου για τις φυσικές καταστροφές και κυρίως για το σεισμικό κίνδυνο, τις ηφαιστειακές καταστροφές και τις δυνατότητες πρόληψης και προστασίας.
Η ανάδειξη των Γεωπάρκων ως απαραίτητου εργαλείου για την αναζήτηση των τεκμηρίων της κλιματικής αλλαγής και η κατανόηση της συμβολής τους ως εργαλεία για την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος.
Η αξιοποίηση του θεσμού των Γεωπάρκων για την εκπαίδευση στην προστασία της βιοποικιλότητας, η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια «συνείδησης προστασίας της φύσης».
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αποτελεσματικότερη διαφύλαξη και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων μας.
Η γνωριμία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (μυθολογία, ιστορία, παράδοση, παραμύθια, ήθη-έθιμα, παραδοσιακή διατροφή κλπ) και η ανάδειξή τους ως εργαλεία για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη.
Η γνωριμία των μαθητών με την τοπική γεωγραφία και η ανάπτυξη ικανοτήτων για την αξιοποίηση των στοιχείων της προς όφελος της κοινωνίας.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΟΡΕΑΣ
ΚΠΕ Ευεργέτουλα
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΚΠΕ
ΚΠΕ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ – ΑΚΡΑΤΑΣ
ΚΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΠΕ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ
ΚΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΚΠΕ ΡΟΔΟΥ
ΚΠΕ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ- ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΠΕ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ.Δ.Ε ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Δ.Δ.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ
Δ.Α.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ
Δ.Α.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δ.Α.Ε Β΄ΑΘΗΝΑΣ
Δ. Α. Ε. ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Δ.Α.Ε. ΣΑΜΟΥ
Δ. Α. Ε. ΧΙΟΥ
Δ.Δ.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ.Δ.Ε. Β’ ΑΘΗΝΑΣ
Δ.Δ.Ε ΧΙΟΥ
Δ.Δ.Ε ΣΑΜΟΥ
Δ.Δ.Ε.ΠΕΛΛΑΣ
Δ.Α.Ε. ΗΛΕΙΑΣ
Δ.Δ.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Πίνακες 4, 5 και 6 της υπουργικής απόφασης
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δίκτυο Μουσείων Λέσβου
Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων
Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO
Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία – Επιτροπή Γεωλογικής και Γεωμορφολογικής Κληρονομιάς