ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στη Φρανκφούρτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Ιουλίου τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» στο Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωσης Messel Pit – Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομίας της Γερμανίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης “Zeit und Messel Welten” και του Γεωπάρκου Bergstraße-Odenwald. Η περιοχή Messel Pit αποτελεί τη σημαντικότερη απολιθωματοφόρo θέση της Γερμανίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Η παρουσίαση της έκθεσης γίνεται με χρηματοδότηση από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020 στο οποίο συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Bergstraße-Odenwald από τη Γερμανία.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν ηΓερμανίδα Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας, Επιστήμων και Τεχνών του κρατιδίου της Έσσης κα. Angela Dorn, ηκα. Ιωάννα Κριεμπάρδη, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη, ο Δήμαρχος του Μέσσελ κ. Andreas Larem και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους που παρουσιάζονται στο γερμανικό κοινό.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός κα. Angela Dorn, ηΓενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη κα. Ιωάννα Κριεμπάρδη και η εκπρόσωπος του  Γεωπάρκου Bergstrasse-Odenwald Δρ. Jutta Weber.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα σημαντικά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, τα είδη των φυτών και ζωών που αποτελούν δείκτες των κλιματική αλλαγών του παρελθόντος. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Μουσείων και των δύο Γεωπάρκων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και στις από κοινού στις δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Η παρουσίαση της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στη Γερμανία ήδη από τις πρώτες ημέρες παρουσίασής της καταγράφει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα με επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Γερμανία και πολλές χώρες του εξωτερικού συμβάλλοντας έτσι στη μεγάλη προβολή της Λέσβου.

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ - LESVOS GEOPARK