Χλωρίδα

Στη Λέσβο υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία χλωρίδας, που καθορίζεται από την ποικιλία των βιοτόπων του νησιού, τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες, την ιδιαιτερότητα των πετρωμάτων του, τη μακροχρόνια επίδραση του ανθρώπου, την γειτνίασή του με τη Μικρά Ασία, αλλά και τον από γεωλογική άποψη, πρόσφατο αποχωρισμό του Ανατολικού Αιγαίου από αυτή.

190422-_DSC2758_s

Η αρχαία λυρική ποιήτρια Σαπφώ (6ος π.Χ. αιώνας) αναφέρει σε ποιήματά της τα φυτά της Λεσβιακής γης, ο φιλόσοφος Θεόφραστος (3ος π.Χ. αιώνας) καταγράφει συστηματικά μεγάλο αριθμό φυτών και ορίζεται ως ο ιδρυτής της Βοτανικής. Υπολογίζεται ότι η χλωρίδα της Λέσβου περιλαμβάνει περισσότερες από 1500 φυτικές ταξινομικές μονάδες (taxa).

elies

Τα λεσβιακά δάση ελαιώνων, πεύκων και δρυών προσφέρουν καταφύγιο σε άγρια ζώα, ενώ τα ποτάμια, οι κόλποι και τα δάση του νησιού αποτελούν φιλοξενούν πάνω από 300 είδη πουλιών.

Το νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου κυριαρχείται από τους απέραντους ελαιώνες. Είναι το πλέον εκτεταμένο σύστημα στο νησί και εμφανίζει σαφείς διαφορές ως προς το υψόμετρο, την ηλικία των δέντρων, την πυκνότητά τους και την υποκείμενη βλάστηση.

Στο νησί υπάρχουν επίσης εκτεταμένα δάση τραχείας πεύκης (Peinus brutia). Ένα δεύτερο είδος πεύκης, η μαύρη πεύκη (Pinus nigra) σχηματίζει δύο περιορισμένης έκτασης δάση, σε μίξη με τη τραχεία πεύκη. Το ένα δάσος βρίσκεται στην κορυφή Ψηλοκούδουνο μεταξύ Αγιάσου και Πλωμαρίου και το δεύτερο στην κορυφή του όρους Προφήτης Ηλίας κοντά στο χωριό Πτερούντα.

190423-_DSC3107_s

Στην περιοχή νότια του οικισμού της Αγιάσου παρατηρείται το καστανόδασος (Castanea sativa) του Ολύμπου, το οποίο αποτελεί καλλιεργούμενη έκταση, μια μεγάλη έκταση που δημιουργεί ένα μόνιμα υγρό μικροκλίμα μέσα στο οποίο φυτρώνουν πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας. Οι καστανιές γενικά φυτρώνουν στη μέση ορεινή ζώνη ανάμεσα σε άλλα φυλλοβόλα δέντρα.

xlorida2

Το κίτρινο ροδόδεντρο (Rhododendron Luteum Sweet) είναι επίσης ένα σπάνιο είδος θάμνου που απαντάται στο δάσος των Παρακοίλων ως την Ανεμώτια. Στο νησί, υπάρχει μόνο ενδημικό φυτό το Άλυσσο το Λεσβιακό (Alyssum lesbiacum). Μεγάλη είναι και η ποικιλία από άγριες ορχιδέες, κυκλάμινα, παπαρούνες, κρόκους καθώς και παιώνιες που συνθέτουν μια μοναδική πανδαισία χρωμάτων την άνοιξη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


_DSC6052_s

Άλλα είδη που συναντώνται στη λεσβιακή ύπαιθρο είναι η αγριλιά (Olea oleaster), η μυρτιά (Myrtus communis), η πικροδάφνη (Nerium oleander), η κουμαριά (Arbutus unedo), το πουρνάρι ή πρίνος (Quercus coccifera), η λαδανιά ή αξίστης (Cistus creticus), το ρείκι δενδρώδες (Erica arborea), η δάφνη του Απόλλωνα ή βάγια (Laurus nobilis), το σπάρτο (Spartium junceum), η δρυς χνοώδης ή ρουπάκι (Quercus pubesteus) κ.ά.

190422-_DSC2824_s

Αρωματικά βότανα κάθε λογής όπως ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, μπιτόνικας ή σιδερίτης, λεβάντα, μέντα, δυόσμος, τίλιο, μαντζουράνα, λεμονόχορτο κ.λπ. βρίσκονται σε αφθονία στο νησί.

190430-C0104-1_s

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ - LESVOS GEOPARK
  • 1