Χλωρίδα

Χλωρίδα-mobile

Το νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου κυριαρχείται από τους απέραντους ελαιώνες. Στο νησί υπάρχουν επίσης εκτεταμένα δάση τραχείας πεύκης, στην κορυφή Ψηλοκούδουνο μεταξύ Αγιάσου και Πλωμαρίου, αλλά και μαύρης, στην κορυφή του όρους Προφήτης Ηλίας κοντά στο χωριό Πτερούντα.

Στην περιοχή νότια της Αγιάσου παρατηρείται το καστανόδασος του Ολύμπου, ενώ το κίτρινο ροδόδεντρο είναι επίσης ένα σπάνιο είδος θάμνου που απαντάται στο δάσος των Παρακοίλων ως την Ανεμώτια.

Στο νησί, υπάρχει μόνο ενδημικό φυτό το Άλυσσο το Λεσβιακό. Μεγάλη είναι και η ποικιλία από άγριες ορχιδέες, κυκλάμινα, παπαρούνες, κρόκους, καθώς και παιώνιες που συνθέτουν μια μοναδική πανδαισία χρωμάτων την άνοιξη.

Άλλα είδη που συναντώνται στη λεσβιακή ύπαιθρο είναι η αγριλιά, η μυρτιά, η πικροδάφνη, η κουμαριά, το πουρνάρι ή πρίνος, η λαδανιά ή αξίστης, το ρείκι δενδρώδες, η δάφνη του Απόλλωνα ή βάγια, το σπάρτο, η δρυς χνοώδης ή ρουπάκι  κ.ά.

Αρωματικά βότανα κάθε λογής όπως ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, μπιτόνικας ή σιδερίτης, λεβάντα, μέντα, δυόσμος, τίλιο, μαντζουράνα, λεμονόχορτο κ.λπ. βρίσκονται σε αφθονία στο νησί.

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ - LESVOS GEOPARK