Χονγκ Κονγκ Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Το Χονγκ Κονγκ Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, πρώην Εθνικό Γεωπάρκο του Χονγκ Κονγκ, εγκαινιάστηκε στις 3 Νοεμβρίου 2009. Καλύπτει μια έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε τμήματα των Ανατολικών και Βορειοανατολικών Νέων Εδαφών. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2011, η UNESCO αναγνώρισε το Γεωπάρκο ως μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Βρισκόμενο σε πολύ κοντινή απόσταση από το παγκοσμίου φήμης οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο αποτελεί παράδεισο για φαγητό και ψώνια, το Χονγκ Κονγκ Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Κίνας χαρακτηρίζεται ως ένα μοναδικό «Γεωπάρκο στην πόλη», με το κέντρο της πόλης να απέχει μόλις μια ώρα ταξίδι με λεωφορείο ή αυτοκίνητο.

Το σημαντικότερο και πιο εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο του Γεωπάρκου είναι οι καλά-προεξέχουσες εξαγωνικές στήλες όξινων ηφαιστειακών πετρωμάτων, των οποίων η μέση διάμετρος είναι 1,2μ. και οι οποίες κατανέμονται τόσο σε χερσαία όσο και θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι απαντώνται σχηματισμοί μιας πλήρους στρωματογραφικής κολώνας ιζηματογενών πετρωμάτων που ηλικιακά εκτείνονται από το Δεβόνιο έως το Παλαιογενές (περίπου 400 έως 55 εκατομμύρια χρόνια πριν). Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χονγκ Κονγκ είναι ένα πλήρες γεωπάρκο που συνδυάζει τους διάφορους οικολογικούς πόρους, όπως τα μαγκρόβια φυτά, τα δάση fung shui και τις κοραλλιογενείς κοινότητες, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, όπως τα καλοδιατηρημένα χωριά με τείχη των Χάκκα, τα ψαροχώρια και τα ιστορικά κειμήλια, κυρίως ναούς και το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Αδελφοποίηση

Το Χονγκ Κονγκ Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Κίνας και το Νήσος Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Ελλάδας υπέγραψαν συμφωνία αδελφοποίησης στις 3 Μαΐου 2014.

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ - LESVOS GEOPARK