Όρος Kunlun Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Το όρος Kunlun, γνωστό ως «ο πρόγονος των βουνών», κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην κινεζική μυθολογία και πολιτισμό. Bρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Golmud, της επαρχίας Qinghai και καλύπτει μια έκταση 7033 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η περιοχή του Γεωπάρκου έχει υποστεί πολλαπλές περιόδους περίπλοκης εξέλιξης του γήινου φλοιού, ανάπτυξης του ωκεανού, καθώς και μετασχηματισμού του ωκεανού σε χέρσο, αναπτύσσοντας ένα τεκτονικό μείγμα Μεσοπρωτεροζωικών-Νεοπρωτεροζωικών-Ιουρασικών στρωμάτων, με ενεργές και έντονες μαγματικές δραστηριότητες. Είναι ένα από τα σημαντικά ορεινά συστήματα στην ενδοχώρα της Ασίας καθώς και ένα σημαντικό παράθυρο για την έρευνα της γεωλογικής εξέλιξης της Ευρασιατικής ηπείρου. Είναι επίσης από τις σπάνιες περιοχές που διατηρούν τα γεωλογικά τεκμήρια της ιστορία της εξέλιξης του Παλαιοασιακού τεκτονικού συστήματος και του τεκτονικού συστήματος της Τηθύος. Η ζώνη σύγκλισης και τα κομμάτια πετρωμάτων σε αυτήν καταγράφουν πιστά την περίπλοκη γεωλογική ιστορία, όπως οι χερσεύσεις του ωκεανού της Τηθύος που έλαβαν χώρα πολλές φορές, η μαγματική δραστηριότητα, η επέκταση του γήινου φλοιού, η υποβύθιση και η σύγκρουση των πλακών, καθιστώντας το Όρος Kunlun Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ένα μοναδικό και αναντικατάστατο εργαστήριο για την Γεωεπιστήμη στην Κίνα αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Ασία.

Αδελφοποίηση

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Όρος Kunlun της Κίνας και Νήσος Λέσβος της Ελλάδας υπέγραψαν συμφωνία αδελφοποίησης στις 23 Ιουλίου 2015.

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ - LESVOS GEOPARK