Το Huangshan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO καλύπτει έκταση 160,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται στην επαρχία Anhui της Ανατολικής Κίνας. Πρόκειται για ένα γεωπάρκο που χαρακτηρίζεται από τοπία διαμορφωμένα από Μεσοζωικό γρανίτη.
Γεωλογική Κληρονομιά
Το Όρος Huangshan είναι διάσημο για τις απόκρημνες κορυφές αποτελούμενες από Μεσοζωικό γρανίτη, ύψους 1.000μ. Οι γρανίτες της Yanshanian περιόδου διανέμονται ευρέως κατά μήκος της δυτικής ακτής του Ειρηνικού, αλλά εκείνοι με όμορφο μορφολογικό τοπίο όπως το όρος Huangshan είναι πολύ σπάνιοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Huangshan Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO είναι ένα ιδανικό μέρος για την παρατήρηση του μηχανισμού δημιουργίας γεωμορφών πάνω σε γρανίτη. Οι αξιόλογες στήλες γρανίτη έχουν καταπληκτικά σχήματα – θόλους, κώνους, κορυφές, κίονες και κουτιά – στις πολλές κοιλάδες που ξεκινούν από το βουνό.
Η γεωλογική ιστορία χρονολογείται πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια, στο Άνω Ιουρασικό, όταν το καυτό μάγμα εισήλθε προς τα πάνω μέσω του γήινου φλοιού και δημιούργησε τους γρανίτες από τους οποίους αποτελείται το βουνό. Οι γρανιτικοί σχηματισμοί διείσδυσης ανυψώθηκαν κατά την σύγκλιση των Πλακών, περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η αποσάθρωση και η διάβρωση των υπερκείμενων πετρωμάτων είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό του μορφολογικού τοπίου. Το Huangshan Mountain, όπως το γνωρίζουμε, διαμορφώθηκε στη σημερινή του κατάσταση πριν από 1,75 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η μακρά ιστορία είναι υπεύθυνη για την ποικίλη ορυκτολογική σύσταση και κρυστάλλωση των περωμάτων, την ανομοιογενή αντίσταση τους στην αποσάθρωση και τις συνδυασμένες μορφές που αποτελούν το όμορφο τοπίο του Huangshan.
Το όρος Huangshan χαρακτηρίζεται από τα “3 θαύματα της φύσης”: τα πεύκα με περίεργο σχήμα, τα θεαματικά πετρώματα και τα πολύ πυκνά σύννεφα (ωκεανό από σύννεφα) καθώς επίσης και από πυκνό υδρογραφικό σύστημα. Το Limaqiao, η κορυφή Tiandu, το Beihai και άλλες περιοχές είναι διάσημες για την πιθανή εμφάνιση Tεταρτοταγών Παγετώνων. Μια πηγή διαμάχης μεταξύ των γεωλόγων, η εμφάνιση παγετώνων στο βουνό Huangshan έχει συζητηθεί για μισό αιώνα, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί τελικό συμπέρασμα. Αυτό προσθέτει στη γοητεία του Geopark.
“Πέτρα, σύννεφο και γλυπτό πεύκο συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα μοναδικό τοπίο που έχει διαμορφώσει την τέχνη και τον πολιτισμό”
Οι αρχαίες γέφυρες, τα αρχαία ορειβατικά μονοπάτια και τα πέτρινα γλυπτά στους κρημνούς σε συνδυασμό με τον πολύ παλαιό πολιτισμό του Γεωπάρκου που χαρακτηρίζεται από τη ζωγραφική τοπίου αποτελούν τα έντονα χαρακτηριστικά ενός καταπληκτικού, φανταστικού και όμορφου φυσικού τοπίου. Με αυτόν τον τρόπο, η γεωλογία διαμορφώνει την τέχνη και τον πολιτισμό.
Η γεωλογική κληρονομιά και το ιδιαίτερο γρανιτικό τοπίο, οι τεταρτογενείς παγετώδεις γεωμορφές, οι υδρογεωλογικοί σχηματισμοί κλπ., οι περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως ο πολιτισμός Huangshan και οι πλούσιοι ζωικοί και φυτικοί πόροι αποτελούν ένα ολοκληρωμένο φυσικό μουσείο μεγάλης κλίμακας με βουνά, υδάτινα στοιχεία, πολιτιστικό ενδιαφέρον, άγρια ζώα και φυτά.
Αδελφοποίηση
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Huangshan της Κίνας και Νήσος Λέσβος της Ελλάδας υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας την 1η Δεκεμβρίου 2008.
Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα:
Maps_Huangshan Unesco Global Geopark