Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Zigong βρίσκεται στην πόλη Zigong, της επαρχίας Σιτσουάν, στην Κίνα, της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού. Η περιοχή του Γεωπάρκου αποτελεί τμήμα της καταβύθισης της Ziliujing, τμήματος του συγκλίνου της Sichuan πάνω στην πλατφόρμα του Yangtze. Συνδέεται με το νότιο περιθώριο της ανύψωσης του Weiyuan-Longnvsi στα βόρεια, τη νότια χαμηλότερη πτυχωμένη ζώνη του Sichuan στα νοτιοανατολικά και τη κατώτερη πτυχωμένη ζώνη του Liangshan στα νοτιοδυτικά.
Γεωλογική κληρονομιά
Η γεωλογική κληρονομιά στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Zigong κυριαρχείται από τα εξαιρετικά άφθονα απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων σπονδυλωτών, ένα τυπικό τμήμα του Ιουρασικού και η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά σχετίζεται με την παραγωγή άλατος. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γεωλογικής κληρονομιάς έχει εθνική και διεθνή σημασία για την επιστημονική έρευνα. Στις εκτεταμένες εμφανίσεις χερσαίων στρωμάτων Ιουρασικού του Γεωπάρκου αποκαλύφθηκε μεγάλο πλήθος οστών δεινοσαύρων και άλλων σπονδυλωτών, που αποτελούν μια μεγάλης κλίμακας ταφοκοινωνία. Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Zigong είναι επίσης πλούσιο σε αλατωρυχεία, με ιστορία παραγωγής περίπου δύο χιλιάδων ετών. Μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανίας άλατος παραμένει καλά διατηρημένη.
Τα κύρια προστατευόμενα αντικείμενα του Zigong είναι η απολιθωμένη πανίδα δεινοσαύρων Dashanpu, η γεωλογία των αλατορυχίων και οι παραμένουσες μονάδες της σχετικής βιομηχανίας, καθώς και οι άλλοι πολύτιμοι φυσικοί πόροι και τα πολιτιστικά και ιστορικά κειμήλια. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της βιομηχανίας άλατος, οι άνθρωποι του Zigong δημιούργησαν δέκα σημαντικές καινοτομίες, οι οποίες έχουν μεγάλη αξία για την εξερεύνηση του άλατος, την τεχνολογία γεώτρησης, τη διαμόρφωση των αλατορυχίων και τη διανομή άλατος.
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Zigong έχει τρία μουσεία: το Μουσείο Δεινοσαύρων, το Μουσείο Ιστορίας της Βιομηχανίας Άλατος και το Μουσείο Κινέζικου Φαναριού. Έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τα τοπικά σχολεία για τη δημιουργία ενός «Κέντρου Γεωεπιστημονικής Εκλαϊκευμένης Εκπαίδευσης». Παράλληλα οργανώνει εκλαϊκευμένες δραστηριότητες ποικίλων επιστημονικών θεμάτων, με 200.000 συμμετέχοντες. Έχοντας πετύχει την παγκόσμια αναγνώριση, δημιούργησε δική του οργάνωση διαχείρισης, ολοκλήρωσε το γενικό σχέδιο διαχείρισης (2010-2020) και έλαβε διάφορα μέτρα προστασίας για διαφορετικούς τύπους γεωγραφικής κληρονομιάς, τα οποία παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο και βοηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του γεωπάρκου. Από το 2008, ο τοπικός τουρισμός έχει αυξηθεί ραγδαία και το ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται. Το Zigong πέτυχε τη βελτίωση της δομής της τοπικής βιομηχανίας και πραγματοποίησε ταχεία αύξηση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών της, ενώ παράλληλα προωθεί έντονα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Αδελφοποίηση
Τα Παγκόσμιο Γεωπάρκα UNESCO Zigong της Κίνας και Νήσος Λέσβος της Ελλάδας υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.
Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα: