Αρχική 5 Δράσεις Γεωπάρκου 5 Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη γεωλογική ιστορία της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη γεωλογική ιστορία της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Το Γεωπάρκο Λέσβου διοργανώνει ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, συλλόγους, σχολεία, πανεπιστήμια καθώς και μεμονωμένους επισκέπτες οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία σημαντικών γεγονότων, συνεδρίων ή εκδηλώσεων.

Επίσης, σε συνεργασία με πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ασκήσεις πεδίου. Μεγάλος αριθμός φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, μέσω των ασκήσων υπαίθρου γνωρίζουν τους γεώτοπους και τις προστατευόμενες περιοχές, το Απολιθωμένο Δάσος, τους οικοτόπους και τα πολιτιστικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποιώντας τη διαδρομή από τη Μυτιλήνη προς το Σίγρι, έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο και να ανακαλύψουν πετρώματα και γεωλογικές δομές που μαρτυρούν την πολύπλοκη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Γεωπάρκου Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τεκτονικούς γεώτοπους αλλά και τα σημαντικότερα ενεργά ρήγματα, που μέσα από τη δράση τους διαμόρφωσαν το σημερινό ανάγλυφο της Λέσβου, όπως τη ζώνη ρηγμάτων του κόλπου Γέρας, που αποτελεί ένα τεκτονικό βύθισμα, αλλά και το σημαντικό ρήγμα της Λάρσου. Στη διασταύρωση αυτών των δύο ρηγμάτων αναβλύζουν οι θερμές πηγές της Γέρας.

Στην περιοχή Λάμπου Μύλοι, εμφανίζεται το οφιολιθικό κάλυμμα που “σκεπάζει” τα μεταμορφωμένα πετρώματα του υποβάθρου, πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ένα πυκνό δάσος Τραχείας Πεύκης. Ακόμα μπορούν να παρατηρήσουν τη διακριτή γραμμή της εναλλαγής της βλάστησης από τους ελαιώνες στο πευκοδάσος, πράγμα που μαρτυρεί και την εναλλαγή στο γεωλογικό υπόβαθρο.

Φτάνοντας στον κόλπο Καλλονής, το μεγαλύτερο κόλπο της Λέσβου, οι συμμετέχοντες μπορούν να θαυμάσουν τους υγροτόπους και το μεγάλο αριθμό πτηνών που είτε κατοικούν μόνιμα, είτε σταματούν για ένα χρονικό διάστημα κατά το αποδημητικό ταξίδι τους. Ακόμα, έχουν την ευκαιρία να κάνουν παρατήρηση πουλιών στα ειδικά διαμορφωμένα παρατηρητήρια, που βρίσκονται εγκατεστημένα στην περιοχή.

Από τον κόλπο της Καλλονή και δυτικότερα, σειρά έχουν τα ηφαιστειακά πετρώματα τα οποία καλύπτουν τα 2/3 της συνολικής έκτασης του νησιού. Ηφαίστεια, καλδέρες, ηφαιστειακοί δόμοι, στηλοειδείς λάβες, θερμές πηγές είναι οι εντυπωσιακότερες γεωλογικές δομές στη δυτική χερσόνησο. Τέλος, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης με τα υπαίθρια πάρκα και τις σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο