Εμπλουτισμένος με όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα που ακολουθούν τις συνεχιζόμενες ανασκαφές, κυκλοφόρησε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ο νέος Οδηγός του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Πρόκειται για μια τετράχρωμη έκδοση 132 σελίδων, με κείμενα του Νικόλαου Ζούρου, Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, πλαισιωμένα από πλήθος φωτογραφιών και χαρτών. Τον προσδιορισμό των Απολιθωμάτων έχει κάνει ο Καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Βελιτζέλος, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων που παρουσιάζονται στον οδηγό συνεργάστηκε ένα μεγάλο επιτελείο ειδικών επιστημόνων.
Στο πρώτο μέρος του Οδηγού δίνονται γενικές πληροφορίες για το τι είναι Γεωπάρκο, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, πληροφορίες για τη γεωλογική δομή της Λέσβου, τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, την χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, αλλά και τι δυνατότητες έχει ο επισκέπτης να επισκεφθεί το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.
Στο δεύτερο μέρος δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται στη θέση Μπαλή Αλώνια, στη Δυτική Λέσβο, τα απολιθωμένα φυτά του Πάρκου, τη σύγχρονη χλωρίδα και πανίδα και τις συνεχιζόμενες ανασκαφές που πραγματοποιούνται προκειμένου να αποκαλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από το Απολιθωμένο Δάσος.
Οι θεματικές πεζοπορικές διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσιάζονται στο τρίτο μέρος. Στην πρώτη διαδρομή ο επισκέπτης ανακαλύπτει το δάσος κωνοφόρων δένδρων, στη δεύτερη διαδρομή ερευνά τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους επισκεπτόμενος τις σημαντικότερες ανασκαφικές τομές που διανοίχτηκαν τα τελευταία χρόνια, στην τρίτη διαδρομή συναντά το δάσος με τις γιγαντιαίες Σεκόιες και στην τέταρτη το δάσος με τις πρωτοπευκίδες. Κάθε διαδρομή παρουσιάζεται με τον χάρτη στον οποίο είναι σημειωμένες όλες οι απολιθωματοφόρες θέσεις, ενώ για κάθε απολίθωμα υπάρχει η φωτογραφία του και ενημερωτικό κείμενο για το είδος, το μέγεθος, τους χρωματισμούς του και κάθε άλλη πληροφορία που λύνει κάθε απόρία του επισκέπτη.
Στο τέταρτο μέρος του Οδηγού παρουσιάζονται οι άλλες δυνατότητες επίσκεψης στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου, τη Νησιώπη –, αλλά και οι Διαδρομές της Λάβας που διατρέχουν το νησί της Λέσβου και οι περιπατητικές διαδρομές στη Δυτική Λέσβο.
Επίσης, δίνονται όλες οι πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας των Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και πού μπορεί να απευθύνεται ο επισκέπτης για να λάβει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.
Ο Οδηγός του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον επισκέπτη του Πάρκου, καθώς του δίνει όλες τις πληροφορίες για όσα βλέπει κατά την επίσκεψή του, αλλά και για καθέναν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και μάλιστα τους εντυπωσιακότερους στον κόσμο ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων.
Έκδοση ελληνική και αγγλική – 136 σελίδες