Αρχική 5 Γεωπάρκο Λέσβου

Γεωπάρκο Λέσβου

Η Λέσβος διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων και τοπίων φυσικού κάλλους, οικοτόπων και πολιτιστικών μνημείων τα οποία συνέβαλαν στην αναγνώριση και ένταξή της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Στο δυτικό τμήμα της δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό τεκμήριο της γεωλογικής ιστορίας, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Η Λέσβος είναι διάσπαρτη από, ένα πλήθος μοναδικής αξίας και σπουδαιότητας ,γεωλογικά μνημεία και γεωμορφές. Μερικά από αυτά  είναι εντυπωσιακά ηφαίστεια,  θερμές πηγές, σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, καταρράκτες, παράκτιες γεωμορφές που αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της γεωλογικής ιστορίας που μαρτυρούν την εξέλιξης της λεκάνης του Αιγαίου.

Το νησί της Λεσβου πέρα από τα σημαντικά γεωλογικά μνημεία χαρακτηρίζεται και από ιδιαίτερη βιοποικιλότητα και πλούτο οικοσυστημάτων  που αποδεικνύεται από την παρουσία περιοχών ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 και ειδικότερα  3 περιοχών  που  έχουν αναγνωριστεί ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ):  «Απολιθωμένο Δάσος-Δυτική Χερσόνησος», «Υγρότοποι Κόλπου Καλλονής» και «Κόλπος Γέρας και Όρος Όλυμπος» και 9 περιοχών που  έχουν αναγνωριστεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (Τόποι Κοινοτικής Σημασίας)

  • Κόλπος Καλλονής και Χερσαία παράκτια ζώνη
  • Κόλπος Γέρας, έλος Ντίπι & Όρος Όλυμπος
  • Δυτική Χερσόνησος Λέσβου – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

  • Παράκτιοι Υγρότοποι Κόλπου Καλλονής
  • Νησίδες Λέσβου
  • Νοτιοδυτική Χερσόνησος, Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
  • Όρος Όλυμπος Λέσβου
  • Βόρεια Λέσβος
  • Κόλπος Γέρας, Έλος Ντίπι και Χαραμίδα

Στη Λέσβο συναντώνται προϊστορικά και ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία, μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια, βυζαντινά μοναστήρια αλλά και παραδοσιακοί οικισμοί με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

Η πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά  συνδέεται με τη αξιοποίηση τοπικών δομικών υλικών που παραπέμπουν στη γεωλογική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου.

Η Λέσβος είναι ο γενέθλιος τόπος σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως η ποιήτρια Σαπφώ, ο φιλόσοφος Θεόφραστος, ο ποιητής Αλκαίος, ο φιλόσοφος Πιττακός, ο Τέρπανδρος ο κιθαρωδός, αλλά και από τους νεότερους  λογοτέχνες Στρατής Μυριβήλης ,Ηλίας Βενέζης , Αργυρής Εφταλιώτης , Ασημάκης Πανσέληνος  και ο νομπελίστας ποιητής του Αιγαίου Οδυσσέας Ελύτης.

Η ζωγραφικη εκπροσωπείται από δημιουργούς όπως Γ. Ιακωβίδης , ο Α.Πρωτοπάτσης ,ο Ορ.Κανέλλης ,ο Φ.Κόντογλου ,Β.Ιθακίσιος ,ο Σ.Αξιώτης ,ο Τ.Ελευθεριάδης  ο μεγάλος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ  και ο εμπνευσμένος τεχνοκριτικός και εκδότης Στρατής Ελευθεριάδης Teriade.

Το Γεωπάρκο Λέσβου μέσα από τις δράσεις του αναδεικνύει τα στοιχεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να επισκεφτούν ένα πλούσιο δίκτυο γεωτόπων και οικοτόπων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ποικιλία μουσείων, να συμμετάσχουν σε μια πληθώρα εξορμήσεων και δράσεων στην φύση, σε  πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα , σε θαλάσσιες δραστηριότητες  πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας αλλά και να πεζοπορήσουν στο μοναδικό αρχέγονο φυσικό περιβάλλον όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος.

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο