Στην επαρχιακή οδό Μήθυμνας – Πέτρας, δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό του Μολύβου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Λεμονής, στο ακρωτήριο νότια της Μήθυμνας, εντοπίζεται απολιθωματοφόρος ορίζοντας με σπάνια απολιθώματα κωνοφόρων δέντρων.

Η πρόσβαση στην απολιθωματοφόρα θέση γίνεται με τα πόδια από μονοπάτι από τη θέση θέας προς τον ηφαιστειακό δόμο και τον παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου που καταλήγει προς την παραλία της Αγίας Λεμονής.

Η παρουσία των ευρημάτων αποδεικνύει τη μεγάλη εξάπλωση του Απολιθωμένου Δάσους και εκτός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής. Το σημαντικότερο εύρημα της θέσης αυτής είναι ένας γιγάντιος απολιθωμένος κορμός δέντρου προγονικής μορφής σεκόιας με συνολικό μήκος περίπου 18 μέτρων. Ο εντυπωσιακός αυτός απολιθωμένος κορμός προστατεύεται με ειδική κατασκευή για την καλύτερη προστασία και διατήρησή του. Μετά την απολιθωματοφόρα θέση υπάρχει μικρό μονοπάτι όπου οδηγεί στην παραλία της περιοχής με το έντονο ηφαιστειακό στοιχείο (αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας από το ηφαίστειο του Λεπετύμνου) και τα πανέμορφα γαλάζια νερά.

Οι σεκόιες, γιγαντιαία μέλη της οικογένειας των κυπαρισσιών, ζούσαν στα δάση της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για πρωτόγονα είδη της σύγχρονης σεκόιας, που ανήκει στο είδος Sequoia sempervirens και είναι το μεγαλύτερο δέντρο του πλανήτη μας, αφού κάποια δέντρα φτάνουν σε ύψος περίπου τα 120μ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο