Στη θέση «Παλιός» στην παραλία του Μανταμάδου βρίσκεται ο ναός του αγ. Στεφάνου, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Ο τρούλος είχε καταρρεύσει στα μέσα του 19ου αι. και στη θέση του τοποθετήθηκαν ξύλινοι δοκοί με κεραμική κάλυψη.
Πρόκειται για κτίσμα μικρών διαστάσεων κατασκευασμένο από λαξευτούς λίθους ροδόχρωμου τραχείτη. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι της περιοχής απέκρουσαν με επιτυχία επίθεση πειρατών περί το 1220. Έτσι, τον «στέφανον» της νίκης τους προσέφεραν στον άγ. Στέφανο με την ίδρυση ναού προς τιμή του.
Ωστόσο, αρχιτεκτονικά μέλη προγενεστέρου ναού και αναθηματική επιγραφή του 2ου αι. προς τον Τραϊανό Καίσαρα έχουν εντοιχιστεί στην τοιχοποιία του μνημείου. Στην ανατολική όψη ξεχωρίζουν οι τρεις ημικυκλικές αψίδες του ιερού, ενώ τυφλά αψιδώματα διακοσμούν το βόρειο και νότιο τοίχο. Το δάπεδο του εσωτερικού χώρου είναι βοτσαλωτό με μεγάλη ποικιλία διακοσμητικών μοτίβων.
Η χρονολόγηση του μνημείου είναι δύσκολη. Ωστόσο, πρέπει να τοποθετηθεί από τα μορφολογικά κυρίως στοιχεία στον 13ο αι.. Στο μνημείο διατηρούνται σε μερικά σημεία λείψανα τοιχογραφιών, τα οποία είναι αδύνατο να χρονολογηθούν.
Πλησίον του μνημείου υπάρχει μικρός οικισμός με χαρακτηριστικά εργαστήρια κεραμικής και καμίνια (φούρνους).