Λίγο έξω από το ορεινό χωριό της δυτικής Λέσβου την Άντισσα, στην κορυφή του όρους «Χάλακας» βρίσκεται το παλιό εγκαταλελειμμένο ανδρικό μοναστήρι των Ταξιαρχών, γνωστό ως Ι.Μ. Κρεωκόπου.  Η τοποθεσία βρίθει ομορφιάς και αξιόλογης γεωλογικής σημασίας.

Όσον αφορά στο όνομα τα μονής μερικοί διατείνονται ότι ο πρώτος ιδρυτής ασκούσε το επάγγελμα του κρεωκόπου (σφάχτης), άλλοι τη σχετίζουν με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ο οποίος με το φοβερό σπαθί παίρνει τις ψυχές. Η επικρατέστερη, όμως, εκδοχή σχετίζεται με την παλιά ονομασία «Κρέων» του βουνού  πλησίον του μοναστηριού, στο οποίο για να ανεβεί κανείς απαιτούνταν μεγάλος κόπος. Ο δε Μητροπολίτης Μυτιλήνης Γαβριήλ στο έργο του «Περιγραφή της Λέσβου» αποκαλεί το μοναστήρι ως «Κρυοκόπο» και αναφέρει ότι υπήρχαν πηγές, οι οποίες εκπήγαζαν κρύο νερό ακόμη και τους θερινούς μήνες.

Η μονή ιδρύθηκε πιθανώς πριν τον 15ο αι.. Υπήρξε ένα βυζαντινό μοναστήρι πλούσιο και πολυάνθρωπο με μεγάλη περιουσία και είχε φτάσει να έχει ως 30 μοναχούς. Το καθολικό της μονής αφιερωμένο στη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ χτίστηκε το 1605 και εγκαινιάστηκε στις 20 Αυγούστου. Με την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους, οι πολυάριθμες λεηλασίες, η οικονομική και όχι μόνο πίεση, η απύθμενη απληστία μοναχών και η κακοδιαχείριση κατά τα χρόνια της σκλαβιάς έγιναν αιτίες να διαλυθεί η μοναστηριακή περιουσία. Η δε έντονη σεισμική δραστηριότητα τα χωριά της περιοχής προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο μοναστήρι του Κρεωκόπου.

Το 1798 μέσα στη δίνη της σκλαβιάς και της πίεσης της τουρκικής εξουσίας, η μονή Κρεωκόπου είχε φτάσει σε απόλυτη φτώχεια. Οι μοναχοί έφτασαν σε σημείο να πουλούν άγια λείψανα για να επιβιώνουν ή να εγκαταλείπουν τη μονή λόγω ανέχειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι πούλησαν το χέρι της Αγ. Μακρίνας στην Ι. Μ. Υψηλού. Γι’ αυτό ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ ανέθεσε την επιστασία του στην Ι.Μ. Λειμώνος, παρά την οποία δεν μπόρεσε να ανακάμψει κι έτσι αρχές του 19ου αιώνος εγκαταλείφθηκε, έσβησε και ρήμαξε. Με το πέρασμα του χρόνου τα πάντα γκρεμίστηκαν και οι πέτρες σκορπίστηκαν. Οι δε εικόνες του καθολικού μεταφέρθηκαν στην Άντισσα και κοσμούν σήμερα το τέμπλο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Ευτυχώς, οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού της Άντισσα από το 1990 ξεκίνησαν προσπάθειες ανοικοδόμησης του κατεστραμμένου μοναστηριού.  Έτσι, χτίστηκε και πάλι εκκλησία αφιερωμένη στους Ταξιάρχες στο χώρο όπου άλλοτε υπήρχε το καθολικό και τα κτίσματα της μονή και με τις προσπάθειες των χωριανών άρχισε πάλι να διαμορφώνεται η νέα ανακαινισμένη μονή. Οι ντόπιοι επισκέπτονται το ειδυλλιακό τοπίο και κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιούνη πανηγυρίζουν τον Ταξιάρχη του Κρεωκόπου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο