Δυτικά του κόλπου της Καλλονής, 3χλμ περίπου από τα Παράκοιλα προς την Ανεμότια μέσω αγροτικής οδού, βρίσκεται μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο ο εντυπωσιακός καταρράκτης Βροντής.

Ο καταρράκτης δημιουργείται εξαιτίας ρήγματος που επηρεάζει τα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής και συγκεκριμένα τις ανδεσιτικές λάβες. Το ρήγμα δημιουργεί μία μεγάλη αναβαθμίδα περίπου 15 μέτρων, που διακόπτει την ομαλή ροή του νερού και η οποία, κατά την πτώση του, δημιουργεί μια φυσική εκβάθυνση στο σημείο της πτώσης, σχηματίζοντας μια φυσική λιμνούλα.

Το ρέμα Βροντής πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία (799μ.), στις πλαγιές του οποίου φύεται το μοναδικό δάσος μαύρης πεύκης στο νησί. Ανάμεσα στο πυκνό δάσος μαύρης πεύκης ευδοκιμούν οι μοναδικές στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη παρόχθιες φυτοκοινωνίες με ροδόδεντρο (Rhododendron Luteum), όπως ακόμα και παιώνια (Paeonia mascula – Παιώνια η ρωμαλέα) και η μεγάλη φτέρη με την ονομασία «Οσμούντα η βασιλική» (Osmunda regalis).

Στη συνέχεια, το ρέμα Βροντής συνεχίζει την πορεία του, ενώνει με τον χείμαρρο Ταξιάρχη, όπου σχηματίζει στις εκβολές του ένα μοναδικό υγρότοπο πριν εκβάλλει στον κόλπο της Καλλονής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο