Στο Βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου, λίγα χιλιόμετρα νότια του οικισμού του Μανταμάδου, μέσω αγροτικής οδού, ανάμεσα στις περιοχές Πλατάνια και Χάλικα, βρίσκεται ο καταρράκτης “Γιορτή”.

Η περιοχή καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα και ο καταρράκτης δημιουργείται πάνω σε στρώματα ανδεσιτικών λαβών, που σχηματίσθηκαν από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα του Λεπετύμνου πριν από 17 εκατομμύρια χρόνια, μετά από βίαιες εκρήξεις του ηφαιστείου. Η τεκτονική δράση προκάλεσε τον κατακερματισμό των πετρωμάτων αυτών και τη δημιουργία ρηγμάτων που δημιούργησε τεκτονικές αναβαθμίδες που διακόπτουν την ομαλή ροή του νερού, σχηματίζοντας πολλά, μικρά, διαδοχικά σκαλοπάτια.

Κατά μήκος του Ασπροποτάμου, μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, υπήρχε συνεχής ροή του νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι, λίγα μέτρα από το σημείο του καταρράκτη, χτίστηκε ένας μεγάλος πέτρινος υδρόμυλος, ο οποίος σήμερα έχει καταστραφεί και σώζεται μόνο το κατώτερο τμήμα του. Στόχος του ήταν να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αλέθοντας σιτάρι που παρήγαγαν οι γύρω καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο Ασπροπόταμος πηγάζει από τη νοτιοανατολική πλευρά του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου και συνεχίζει την πορεία του δημιουργώντας λίγα μέτρα πιο κάτω τον εντυπωσιακό καταρράκτη στο λάκκο της “Μαν’ Κάτσα”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο