Το Μουσείο Teriade, στο προάστιο Βαρειά της Μυτιλήνης, φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση του συνόλου του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου ανθρώπου και καλλιτέχνη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade. Είναι μοναδικό στο είδος του και μπορούμε να το αποκαλέσουμε «ανοιχτό βιβλίο».

Ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade (Μυτιλήνη 1897 – Παρίσι 1983) πέρα από το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική, υπήρξε εμπνευσμένος εκδότης και τεχνοκριτικός με τα μοναδικής ποιότητας βιβλία τέχνης που απέκτησαν παγκόσμια φήμη. Μεταξύ αυτών και το περιοδικό VERVE και τα 26 εικονογραφημένα βιβλία τα αποκαλούμενα «Grand’s Livres» που είναι πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Ο Teriade παρέμεινε στη διεθνή κοινότητα για το ρόλο που διαδραμάτισε ως εμπνευστής του πρωτοφανούς φαινομένου της προσέγγισης ποιητών και καλλιτεχνών αλλά και της πρωτόγνωρης σύζευξης λέξεων και εικόνας.

Το Μουσείο στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει την συλλογή του μοναδικού αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη. Στις αίθουσες του εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών, αντίτυπα των «Μεγάλων Βιβλίων » και VERVE με λιθογραφίες των Σαγκάλ, Ματίς, Πικάσο, Λεζέ κ.α.

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του συνόλου του Εκδοτικού Έργου του Στρατή Ελευθεριάδη-TERIADE, το Μουσείο πραγματοποιεί αναδρομικές εκθέσεις Εικαστικών Τεχνών, εκδόσεις και άλλες συναφείς προς το χαρακτήρα του πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Βαρειά |81100 Λέσβος | Τηλ. : 22510 23372 & 22510 42855

E-mail: info@museumteriade.gr

Ιστότοπος: www.museumteriade.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο