Το Μουσείο Έργων Θεοφίλου ανεγέρθηκε το 1964 σε ένα προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός αυτοδίδακτος ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1867-1934).

Το Μουσείο αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου από τα τελευταία έξι χρόνια της ζωή του. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης.

Στο έργο του Θεόφιλου κυριαρχεί η ελληνικότητα με θέματα παρμένα από την Ιστορία, την Μυθολογία και τη Λαογραφία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι πίνακες του μεγάλου καλλιτέχνη που αναφέρονται στη Λέσβο. Τοπιογραφίες, σκηνές της καθημερινής και αγροτικής ζωής, όπως το μάζεμα της ελιάς, ο θέρος, το ψάρεμα αναπαριστούν με τον πιο γλαφυρό και περιγραφικό τρόπο τη Λέσβο των αρχών του 20ου αιώνα. Χαρακτηριστική είναι η λεπτομερής απόδοση των ενδυμασιών της περιόδου.

Η αναγνώριση της αξίας του έργου του Θεόφιλου αλλά και η διεθνής προβολή του σημειώνονται μετά το θάνατό του και οφείλονται στον καταξιωμένο τεχνοκριτικό και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade) που με έξοδα του αναγείρει το 1964 το Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά της Λέσβου. Το 1965 ο TERIADE το δώρησε στο Δήμο της Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή, και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο.

Ο ζωγράφος Θεόφιλος (1867-1934)

Ο Θεόφιλος θεωρείται ως ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς Έλληνες λαϊκούς ζωγράφους. Γεννημένος στη Βαρειά της Λέσβου, ο ζωγράφος Θεόφιλος επέδειξε σε νεαρή ηλικία ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, πάνω στη οποία απέκτησε βασικές γνώσεις δίπλα στον παππού του. Σε νεαρή ηλικία αποφασίζει να πάει στη Σμύρνη, σημαντικό εμπορικό κέντρο της Μικράς Ασίας. Εκεί, εξασκεί τη ζωγραφική του ως επάγγελμα, αλλά παρά το μεγάλο αριθμό παραγγελιών η κακή οικονομική του κατάσταση και οι δύσκολες συνθήκες ζωής δεν βελτιώνονται. Έπειτα φεύγει για τον Βόλο και για τα επόμενα τριάντα χρόνια περιπλανιέται στα χωριά του Πηλίου ζωγραφίζοντας ασταμάτητα σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής ενώ παράλληλα αναζητεί ευκαιριακές δουλειές. Το 1927 με την υγεία του κλονισμένη επιστρέφει στη γενέτειρά του Μυτιλήνη όπου και ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωγραφικής του.

Βαρειά, Λέσβος | 81100 | 2251041644

E-mail: info@jakobides-digital-museum.gr

Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3435

Μετάβαση στο περιεχόμενο