Το Γεωπάρκο Λέσβου διοργανώνει ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης που αναφέρονται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, τις ηφαιστειακές δομές και τα ηφαιστειακά πετρώματα. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε ειδικές ομάδες επισκεπτών, συλλόγους, σχολεία, πανεπιστήμια καθώς και μεμονωμένους επισκέπτες οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την ευκαιρία σημαντικών, συνεδρίων ή εκδηλώσεων.

Η περιήγηση στη θεματική διαδρομή των ηφαιστειακών γεώτοπων του γεωπάρκου Λέσβου είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις και δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν γνώσεις για τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα που έδρασαν πριν από 20 μέχρι 16 εκατομμύρια πριν από το σήμερα. Τα ηφαιστειακά οικοδομήματα που συναντάμε σε όλη τη δυτική χερσόνησο αποτελούν τα σημάδια της ηφαιστειακής δραστηριότητας, μέσα από τα οποία μπορούμε να αντιληφθούμε την βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων και να αναγνωρίσουμε τα ηφαιστειακά προϊόντα.

Ηφαίστεια, καλδέρες, ηφαιστειακοί δόμοι, στηλοειδείς λάβες, ηφαιστειακές φλέβες τροφοδοσίας είναι κάποιοι από τους ηφαιστειακούς γεώτοπους που δεσπόζουν στο δυτικό τμήμα του Γεωπάρκου Λέσβου. Η διαδρομή περιλαμβάνει την ανάβαση στο ηφαιστειακό κέντρο Λεπετύμνου, τις ηφαιστειακές δομές της Φίλιας και του Σκαλοχωρίου, την καλδέρα της Βατούσας, τον ηφαιστειακό δόμο Όρδυμνου, του ηφαιστειακούς δόμους της Ερεσού, το ηφαίστειο του Μεσοτόπου και το ηφαίστειο της Άγρας.

Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν για τις βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις των ηφαιστείων της Λέσβου που έφεραν στην επιφάνεια τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακών πυροκλαστικών υλικών που κινήθηκαν με πολύ μεγάλες ταχύτητες και κάλυψαν το εκτεταμένο, πυκνό υποτροπικό δάσος της περιοχής. Τα ηφαιστειακά υλικά κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και κάλυψαν αμέσως τους κορμούς, τα κλαδιά, τους καρπούς και τα φύλλα των δέντρων και δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την απολίθωσή τους.

Στην περιήγηση περιλαμβάνεται επίσκεψη στα πάρκα του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, εκεί όπου μπορούν να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά απολιθώματα και να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για το ρόλο της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο