Στο κεντρικό πευκοδάσος της Λέσβου, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό Λάμπου Μύλοι, μέσω αγροτικής οδού οδηγούμαστε στην εντυπωσιακή κοιλάδα του ρέματος “Διαβολόρεμα”, το οποίο σχηματίζει ένα μοναδικό φαράγγι. Η κοιλάδα σχηματίσθηκε από την δράση του νερού του ομώνυμου ρέματος, που περνάει πάνω από τα ίχνη μεγάλων οριζόντιων αλλά και καθέτων γεωλογικών ρηγμάτων με διεύθυνση Α-Δ και κατεύθυνση προς τον Κόλπο της Καλλονής.

Στην ευρύτερη περιοχή εμφανίζεται η εντυπωσιακή επώθηση του τεκτονικού καλύμματος των οφιολιθικών πετρωμάτων ηλικίας περίπου 150 εκατομμυρίων ετών. Τα οφιολιθικά πετρώματα της Λέσβου προέρχονται από τον ωκεάνιο χώρο του ωκεανού της Τηθύως, ο οποίος εκτείνονταν ανάμεσα στην Ευρασία και την Αφρική. Πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια ο ωκεανός συνεχώς διευρύνονταν και νέα οφιολιθικά πετρώματα δημιουργούνταν από το μάγμα που εισχωρούσε ανάμεσα από τις δύο μεγάλες ηπείρους της Λαυρασίας στο βορρά και της Γκοντβάνας στο νότο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ωκεανού της Τηθύως.

Όταν οι δύο μεγα-ήπειροι αρχίσαν να συγκλίνουν, τα πετρώματα που σχημάτιζαν τον ωκεάνιο πυθμένα της, συμπιέστηκαν, αναδύθηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω στο περιθώριο της Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας. Σήμερα, στην περιοχή των Λάμπου Μύλων, οι οφιόλιθοι βρίσκονται τοποθετημένοι πάνω από σχιστόλιθους και μάρμαρα ηλικίας 250-300 εκατομμυρίων ετών. Πάνω στα οφιολιθικά πετρώματα αναπτύσσεται το μεγάλο πευκοδάσος από τραχεία πεύκη της κεντρικής Λέσβου.

Το Διαβολόρεμα πηγάζει από τις δυτικές πλευρές των υψωμάτων Πετροβούνι (421μ.) και Πίτσα (444μ.) και από τη βόρεια πλευρά του υψώματος Φαλακρού (372μ.)

Στην αρχή της κοιλάδας υπάρχει και ο ομώνυμος, εντυπωσιακός καταρράκτης. Ο καταρράκτης δημιουργείται εξαιτίας των ρηγμάτων που επηρεάζουν τα οφιολιθικά πετρώματα της περιοχής, δημιουργώντας έντονες αναβαθμίδες στο ανάγλυφο. Τα νερά του καταρράκτη πέφτουν με ορμή, από έναν γκρεμό ύψους περίπου 17 μέτρων. Εξαιτίας της ορμής του νερού, κατά την πτώση, δημιουργείται στροβιλισμός της ροής, με αποτέλεσμα την εκβάθυνση της κοίτης και τη δημιουργία μιας μικρή, φυσικής λίμνης.

Το ρέμα Διαβολόρεμα συνεχίζει την πορεία του δυτικά και ενώνται με τον χείμαρρο του Κρυονερίου στην περιοχή των Μέσων, όπου σχηματίζει στις εκβολές του έναν μοναδικό υγρότοπο στον κόλπο της Καλλονής.

Oι υγρότοποι και η λιμνοθάλσσα των Μέσων αποτελούν ένα σημαντικό πέρασμα και καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών που διαβιούν είτε εποχικά, είτε μόνιμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο