#

Μουσείο Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Το Μουσείο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Βιβλιοθήκης και του Κινηματοθεάτρου και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1988. Χτίστηκε σύμφωνα με τα παραδοσιακά οικιστικά πρότυπα της Αγιάσου (κεραμοσκεπή, πελεκητές πέτρες, σαχνουσίνι, κλπ) και εναρμονίζεται με τον παραδοσιακό οικισμό. Το 2009-2010 έγιναν εργασίες ανακαίνισης και εμπλουτίστηκε η συλλογή του Μουσείου.

Στο ισόγειο φιλοξενείται η σπάνια Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Παν. Τζίνη, η οποία αποτελείται από 870 εκθέματα (βιοτεχνικά εργαλεία, είδη οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης). Στην ίδια αίθουσα εκτίθονται οι συλλογές ειδών σιδηρουργίας των αδελφών Παναγιώτη και Ευστρατίου Πρ. Κουτσκουδή, ξυλουργικών εργαλείων των αδελφών Ευστρατίου και Παναγιώτη Δημ. Βασιλτσωτέλη και ειδών σαγματοποιίας του Μιχαήλ Γ. Ξενέλη. Η άλλη αίθουσα του ισογείου φιλοξενεί παλιά εργαλεία υφαντουργίας.

Στον όροφο υπάρχουν χώροι διαμορφωμένοι σε δωμάτια παλιού αγιασώτικου παραδοσιακού σπιτιού. Υπάρχουν επίσης αίθουσες όπου εκτίθενται τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, ιδιωτικές συλλογές αγιασώτικων κεραμικών (Γρηγόρη Ευαγγελινέλη, Θεοδοσίας Μάινα, Κουρτζή-Πανταζή, Βασίλη Καλογερά), γλυπτά του Στρατή Τζανετή και Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων.

Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου “Η Ανάπτυξη” αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα και πλέον καταξιωμένα πανελλαδικά σωματεία με πολυσχιδή δράση, που εκτείνεται σε πολλούς τομείς. Ιδρύθηκε το 1894 και έκτοτε δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δραστηριοποιείται στο θέατρο, στη μουσική, στην προαγωγή των γραμμάτων, στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και στην ανάδειξη των λαϊκών δρώμενων της Λέσβου.

Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που επιχείρησε το Εργαστήριο Κοινωνικής – Πολιτισμικής Επικοινωνίας & Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Αναγνωστήριο, το αρχειακό υλικό είναι πλουσιότατο και μοναδικό στο χώρο του Αιγαίου.

Από τις σημαντικότερες πανελλαδικά είναι και η βιβλιοθήκη του σωματείου, που αριθμεί γύρω στους 25.000 τόμους βιβλίων, που καλύπτουν όλους τους κλάδους του επιστητού και οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλεκτρονικά βιβλιοθηκονομημένοι. Πλουτίζεται με νέα βιβλία και διαθέτει σημαντικότατες παλιές εκδόσεις και λίγα χειρόγραφα.

Πνευματικό Κέντρο Αγιάσου, Λέσβος | 811 01 | 22520 22240

E-mail: info@anagnostirioagiasou.gr

Ιστότοπος: http://www.anagnostirioagiasou.gr/…/episkeftheite…

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο