#

Οδηγός Παρατήρησης πουλιών (ΕΛ)

Η έκδοση «Τα πουλιά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» παρουσιάζει τους κυριότερους εκπροσώπους των φτερωτών μας φίλων στην περιοχή της Δυτικής Χερσονήσου της Λέσβου (χερσόνησος Ορδύμνου), όπου βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Την παρουσίαση των πουλιών κάνει η Περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού, μετά από μακρόχρονη παρατήρηση στην περιοχή, ενώ τα σκίτσα των πουλιών έχει φιλοτεχνήσει ο Νίκος Παναγιώτου, επίσης Περιβαλλοντολόγος.

Στο πρώτο μέρος του οδηγού υπάρχουν γενικές πληροφορίες για την πανίδα και χλωρίδα της Λέσβου και ιδιαίτερα για την ορνιθοπανίδα του νησιού, τους συνθήκες και αιτίες που έχουν συντελέσει στη δημιουργία των οικοσυστημάτων που παρατηρούνται και τον μεγάλο πλούτο ειδών που υπάρχουν. Επίσης, χρήσιμες συμβουλές για την παρατήρηση των πουλιών, οδηγίες προφύλαξης και προστασίας των πουλιών, τον εξοπλισμό κλπ.

Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών ειδών των πουλιών του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με όλες τις πληροφορίες για την εμφάνιση και το μέγεθος, τον βιότοπο, την τροφή, την φωλιά, την εξάπλωση, το καθεστώς προστασίας που κάθε είδος έχει, τη συμπεριφορά του, την αναπαραγωγή του και εκτροφή των νεοσσών, την εξεύρεση της τροφής, αλλά και πού μπορούμε να το δούμε. Καθεμιά από τις περιγραφές, συνοδεύεται από σκίτσο του πουλιού. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα παρακάτω είδη:

Σμυρνοτσίχλονο (Emberiza cineracea), Σκουρόβλαχος (Emberiza caesia), Αμπελουργός (Emberiza melanocephala), Βραχοτσοπανάκος (Sitta neumayer), Παρδαλοκεφαλάς (Lanius nubicus), Κουφαηδόνι (Cercotrichas galactotes), Κλείδωνας (Parus lugubris), Κατσουλιέρης (Galerida cristata), Γαλαζοκότσυφας (Monticola solitarius), Μαυρολαίμης (Saxicola torquata), Πετροσπουργίτης (Petronia petronia), Ασπροκωλίνα (Oenanthe hispanica), Κοκκινόσπιζα ή Φανέτο (Carduelis cannabina), Αγιοπούλι (Sturnus roseus), Νησιωτική πέρδικα (Alectoris chukar), Κουκουβάγια (Athene noctua), Αετογερακίνα (Buteo rufinus), Φιδαετός (Circaetus gallicus), Κιρκινέζι (Falco naumanni), Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae).Ορισμένα απ’ αυτά είναι παγκόσμια απειλούμενα είδη και βρίσκονται στο «Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας». Επίσης, υπάρχει ο πλήρης κατάλογος των πουλιών που ζουν μόνιμα ή εμφανίζονται εποχιακά στην περιοχή.

Στον οδηγό, τέλος, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για μια επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, τα υπαίθρια Πάρκα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά και τις περιπατητικές διαδρομές στη Δυτική Λέσβο.

 

Έκδοση ελληνική – 136 σελίδες

https://www.lesvosmuseum.gr/e-shop/odigoi-ypaithroy/odigos-paratirisis-poylion-el

Φωτογραφίες

Μετάβαση στο περιεχόμενο