Παρατήρηση Ορνιθοπανίδας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής διοργανώνει συστηματικά εκδηλώσεις με αφορμή διεθνείς εορτασμούς με θέμα το περιβάλλον και τη φύση. Παρουσιάσεις, προβολές, ημερίδες, συνέδρια, ενημερωτικά δελτία στον τοπικό και πανελλαδικό τύπο κ.ά.

Οι δράσεις ενημέρωσης για την αξία των υγροτόπων της δυτικής Λέσβου και οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών πραγματοποιούνται από τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συμβάλουν στην έγκυρη ενημέρωση των παρατηρητών με την συγκέντρωση και δημοσιοποίηση επικαιροποιημένων στοιχείων για τα είδη που παρατηρούνται σε κάθε θέση μέσω της ιστοσελίδας  www.lesvosbirds.gr.

Με την παροχή πληροφοριών για τις θέσεις παρατήρησης πουλιών και τα είδη της ορνιθοπανίδας που μπορούν να παρατηρηθούν σε καθημερινή βάση, η Λέσβος αναδεικνύεται και πάλι σε κορυφαίο προορισμό παρατήρησης πουλιών με στόχο την προσέλκυση ορνιθοπαρατηρητών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες αξιοποιούν τον ειδικό εξοπλισμό που τους προσφέρει το ΚΠΕΝ και κάνουν χρήση των παρατηρητηρίων ορνιθοπανίδας γύρω από τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής και της Δυτικής Λέσβου. Έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Μαχητές και Λασπότρυγγες, αρκετούς Μαυροπελαργούς, Λευκοπελαργούς και Καστανόπαπιες και άτομα από πιο σπάνια είδη όπως η Αγκαθοκαλημάνα, η Χαλκόκοτα και η Λιμόζα. Ακόμη παρατηρούνται μικρότερα πουλιά όπως διάφορα είδη από χελιδόνια και σταχτάρες, Καστανολαίμηδες κ.ά.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο